Byggetilladelse
Hvornår skal du bruge en byggetilladelse til dit byggeprojekt? Er der forskel på ændringer i eksisterende bygværker og på nye? Hvor lang tid tager det at få en byggetilladelse? Kan jeg selv søge om det?
Læs mere herunder.
Hvad er en byggetilladelse?
En byggetilladelse er en officiel godkendelse fra kommunen, der giver tilladelse til at påbegynde et specifikt byggeprojekt. Kommunen står for sagsbehandling af byggeansøgninger og udsteder tilladelser til blandt andet nybyggeri, ombygning, tilbygning samt nedrivning.
Byggetilladelsen har til formål at sikre, at byggeriet lever op til gældende tekniske krav, at bebyggelsesprocenten overholdes, og at der ikke opføres byggeri i beskyttede naturområder. Derudover skal den sikre, at projektet er i overensstemmelse med bygningsreglementet og lokalplanerne for området.
Som hovedregel kræves der byggetilladelse ved nybyggeri, udvidelse af eksisterende bygninger eller ændring af en bygnings anvendelse til noget andet end det oprindeligt er godkendt til.
Hvornår skal jeg bruge en byggetilladelse?
Visse bygninger og konstruktioner kan opføres eller ændres uden behov for en byggetilladelse, men de skal stadig leve op til bygningsreglementets krav. Som ejer har du ansvaret for at sikre, at byggeretten overholdes, herunder krav til højder, afstande, og bebyggelsesprocent på grunden.
Hvis byggeretten overskrides, eller der ikke er en fuld byggeret, kræver projektet en byggetilladelse, da en helhedsvurdering skal foretages. Derudover skal øvrig lovgivning overholdes.
Eksempler på byggeri, der kan opføres eller ændres uden byggetilladelse, forudsat at bygningsreglementet og byggeretten overholdes:
-
Opførelse af og tilbygninger til garager og carporte, der ikke er integrerede i den primære bebyggelse, samt udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende, når bygningerne tilsammen har et areal på højst 50 m² og placeres på terræn.
Se mere her på bygningsreglementets hjemmeside.
-
Ombygninger og forandringer af enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. En udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm betragtes ikke som en udvidelse af etagearealet.
-
Ombygninger og andre forandringer i andet eksisterende byggeri, som ikke ændrer eller påvirker de bærende konstruktioners virkemåde eller forudsætningerne for de brandmæssige forhold. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. En udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm betragtes ikke som en udvidelse af etagearealet.
Der kræves byggetilladelse hvis du skal:
Bygge nyt, enfamiliehus eller etageejendom
Bygge tilbygning til dit hus
Omdanne loftsrum i tagetagen til lejlighed
Ændre i de bærende konstruktioners virkemåde eller påvirker dem bærende konstruktioner mere end vægtforøgelse på mere end 5% af den originale
Hvilke krav er der til ansøgningen om byggetilladelse?
Kravene til en byggetilladelsesansøgning afhænger i høj grad af projektets type og omfang. Det siger sig selv, at der er forskel på at opsætte en kvist på en eksisterende bygning og at opføre et helt nyt hus.
For at sikre en smidig proces bør du altid undersøge de specifikke krav hos din kommune, da reglerne kan variere fra sted til sted. Alternativt kan vi hos Topdahl assistere dig med ansøgningsprocessen. Det er afgørende at overholde kravene, da en mangelfuld ansøgning kan føre til afvisning – og i værste fald betyde, at du skal indsende en ny ansøgning og betale gebyret igen.